Są smaczne, wyglądają pięknie i przypominają świąteczny klimat. Nie są trudne w wykonaniu. Wystarczy mieć składniki, czas i trochę kreatywności, będą piękną dekoracją kubków z kakao dla dzieci lub podczas kolacji. Świetne na mikołajkowe śniadanie. Oto niewielki „tutorial” przygotowania domków na kubki 🙂
Przepis na piernikowe ciasto:
Ciasto:
3 szklanki (420 g) mąki uniwersalnej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki (110 g) miękkiego masła
½ szklanki (100 g) brązowego cukru
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
¾ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki drobno zmielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
1 jajko (najlepiej duże)
½ szklanki (25 ml) melasy
Lukier:
2 białka
2 łyżeczki soku z cytryny
3 szklanki (350 g) cukru
Dodatkowo do dekoracji: słodka posypka, jadalne perełki, gwiazdki, śnieżynki, kokosy itp.
Wykonanie: Przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia do dużej miski. Odłożyć na bok. Masło i brązowy cukier wymieszać na średnich obrotach miksera w większej misce, aż masa będzie puszysta. Następnie wymieszać ze sobą przyprawy, sól, jajka i melasę. Na niższych obrotach miksera dodać mieszaninę mąki w trzech porcjach i mieszać aż do chwili połączenia. Zagnieść ciasto w rękach w kształt kuli, przykryć folią i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc (lub zamrażarce na ok 1 godz.)
W międzyczasie na sztywnym papierze rozrysować sobie szablony domku (front, ścianę, dach) i wyciąć je. Kiedy ciasto jest schłodzone, umieścić go na stolnicy posypanej cukrem i rozwałkować do grubości 4 mm. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C.
Nożem wyciąć kształty – potrzebujemy po dwa kawałki każdego kształtu dla jednego domku (2 części frontu, dwie części ścian i dwie części dachu). Aby bardziej precyzyjnie powycinać okna lub drzwi można użyć (dobrze oczyszczonego) płaskiego śrubokrętu.
(Uwaga: Aby sprawdzić czy wykonane przez Ciebie kształty będą pasowały na kubek, czy wybrane szklanki – wytnij i upiecz jeden domek. Jeśli nie będzie pasował – zmniejsz, lub powiększ otwory. Fragmenty domku należy ułożyć na folii aluminiowej. Przed pieczeniem najlepiej schłodzić kształty przez 15 min w lodówce. Piec w nagrzanym piekarniku ok 8-10 min. Ostudzić, przygotować lukier (ubić mikserem białka z sokiem z cytryny do uzyskania sztywniejszej piany, dodać cukier i ubijać na mniejszych obrotach). Lukier można przygotować wcześniej i chłodzić nawet kilka dni w lodówce. Lukier najlepiej nanosić za pomocą strzykawki (szprycy) do kremów. Części domków łączyć ze sobą za pomocą lukru. Następnie wykorzystać go do dekoracji dachu, ścian itp. Posypywać go jadalnym, sztucznym śniegiem (np. cukrem pudrem). Wykałaczką można wykonać sople lodu. Po wykonaniu zostawić domki na ok. godzinę. Gotowe! Smacznego 🙂
ciasto piernikowe – wykonanie
ciasto piernikowe – wycinanie kształtów domku z szablonów
przygotowanie ciasteczek
upieczone domki
lukrowanie i ozdabianie ciasteczek
gotowe domki – ciasteczka
ciasteczko z piernika do kawy
ciastko z piernika do kawy i herbaty
domki – ciastka
domki z ciasta do kawy
ciastko na kubek
ciastko na kubek hand-made
piernikowe ciasteczka domki
gotowe domki ciastka do dekoracji
ciasteczka w postaci domków
jak zrobić ciasteczka domki piernikowe na kubek?
Vertigo
Obejrzyj również inne świetne i pomysłowe przysmaki na Mikołajki 🙂
Źródło przepisu: zoomyummy.com
Źródła zdjęć: zoomyummy.com, cavoletto.com, tastespotting.com, notmartha.org, bakenoir.com, sweetsoursavory.com