Na dzisiaj tematyka, dotycząca dekoracji jadalnych, a dokładniej tortowych 🙂 Często jest tak, że mamy pomysł na tort, świetny przepis, ale nie mamy idei na jego ozdobienie. Idziemy Wam z pomocą i przygotowaliśmy kilka koncepcji na cudowne wykończenie cukierniczego dzieła własnoręcznie, tak by wyglądało jak spod rąk fachowca. Otóż przygotowane zostało 6 koncepcji, które mogą posłużyć za świetne dekoracje tortowe. Zaczynamy!
1. Jako dekoracji możecie użyć ciastek. Najlepsze będą markizy, które można rozdzielać i przyklejać na krem. Ponadto markizy występują w różnych kolorach, więc możecie dopasować je do kolorystyki swojego tortu. Spójrzcie na przykłady dekoracji ciastkami!
tort z ciastek
2. Kolejny sposób, to dekorowanie kuleczkami. Kulki mogą być z masy na ciasto (takiej jak w przypadku lizaków, o których pisaliśmy tu), lub kupowane (np. kulki chałwowe, ptysiowe, kokosowe, czekoladowe, z nadzieniem, lub bez). Gdy będziecie wykonywać je sami, możecie zadbać również o ich kolory 🙂
tort z kulek
3. Kolejna propozycja, to nic innego jak wykończenie tortu słodkimi, okrągłymi cukierkami. Polecamy lentilki lub m&m. Ważne, by cukierki nie były za twarde, jak np. landrynki. Istnieją również cukierki w różnych kształtach, imitujących rzeczy, np: guziki :). Świetny pomysł na wykończenie toru dla krawca lub projektanta 😉
kolorowe dekoracje tortu
4. Następna propozycja dekoracji, to rurki i wafelki. Są one na tyle stabilne, że mogą stanowić dodatkową podporę boczną tortu. Jeśli nie będą chciały się trzymać tortu, możecie przewiązać całość szeroką wstążką, będzie to wyglądało pięknie i uroczyście!
tort z wafelków
5. Czas na cukrowe kwiaty. Stanowią zawsze świetną dekorację, a dodatkowy plus, to ich dostępność, znajdziecie je w każdym sklepie cukierniczym. Jeśli nie macie dostępu do wyżej wymienionych składników dekoracyjnych – wybierzcie jadalne kwiaty. Są piękne i do złudzenia przypominają żywe. Kwiaty można również formować z masy kremowej. Spójrzcie:
dekorowanie tortu
6. Ostatni sposób dekoracji tortów, który możecie wykonać sami, to wszelkie spożywcze, cukiernicze elementy dekoracyjne, czyli: posypki, czekoladki czy listki. Liczy się inwencja i wkład własny! Powodzenia i smacznego 🙂
dekorowanie tortów
Vertigo