Jeśli nie macie czasu na czasochłonne wykonywanie pączków w Tłusty Czwartek, lub po prostu za nimi nie przepadacie, to poniżej przedstawiam kilka pomysłów na to czym je można zastąpić! Przepisy są proste i co najważniejsze szybkie w wykonaniu. Świetne na śniadanie, przekąskę czy podwieczorek. Możecie do nich dodać cokolwiek lubicie (owoce, słone dodatki, itp.) Efekt będzie zależał od Waszego zaangażowania i ochoty na słodycze 😉 Oto przepisy… Smacznego!
Babeczki z nadzieniem – aby je wykonać, należy upiec muffinki w foremkach. Po przestudzeniu przeciąć przy górze „wieczko” i wydłubać łyżeczką ze środka ciasto. Wypełnić muffiny kremem, bitą śmietaną z owocami, lub ulubioną konfiturą i przykryć odkrojoną częścią. Gotowe!
babeczki z kremem
Lizaki z ciasta naleśnikowego – kolejny pomysł na ciasto naleśnikowe. Wystarczy wyrobione ciasto wykładać małą łyżeczką na patelnię i przyklejać ostrożnie patyczek. Po zarumienieniu, odwrócić lizaka. Po usmażeniu wszystkich zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie.
lizaki z ciasta naleśnikowego
Pieczone ciasto naleśnikowe – inny, ciekawy sposób na przysmak z ciasta naleśnikowego. Należy wypełnić foremki do muffinów ciastem naleśnikowym, wygładzić ewentualnie powstałe pęcherzyki i upiec w temperaturze ok 200 st. Do zarumienienia i podrośnięcia ciasta. Po wyjęciu i ostudzeniu nałożyć np.: bita śmietanę, owoce i pokruszona czekoladę. Gotowe! Wyglądają i smakują jak bułeczki – można też jeść ze słonymi dodatkami na śniadanie.
babeczki z ciasta naleśnikowego
„Uszy słonia” – potrzebne będą 2 składniki: ciasto francuskie i cukier (najlepiej gruboziarnisty). Aby wykonać „uszka” należy zrolować surowe ciasto francuskie, a następnie obtoczyć je w cukrze. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika ok 10 – 15 min.
„uszy słonia” z ciasta francuskiego
Czekoladowe naleśniki z owocami – wykonanie jest proste: aby naleśniki były ciemnego koloru do ciasta należy dodać kakao, lub roztopionej, ostudzonej czekolady. Najlepiej podawać ze świeżymi owocami i posypką z cukru pudru.
czekoladowe naleśniki
„Afrykańskie naleśniki” – czyli naleśniki wyłącznie z cukrem i cynamonem (to tradycyjny sposób podawania ich w Południowej Afryce. Aby je wykonać, należy wymieszać ¼ szklanki cukru pudru z dwiema łyżeczkami cynamonu i odstawić. Wykonać ciasto naleśnikowe i je usmażyć. Gdy naleśniki są jeszcze ciepłe posypać je cynamonem z cukrem i ciasno zawijać. Najlepiej jest je jeść, gdy cukier dopiero się roztapia.
naleśniki afrykańskie
Tort naleśnikowy – wykonanie jest bardzo proste! Usmażone cienko naleśniki przekładać na zmianę kremem toffi i serkiem mascarpone, do wyczerpania. Powstały „tort” obsypać cukrem pudrem. Gotowe!
tort z naleśników
Inne, ciekawe pomysły na tłusty czwartek znajdziecie tu: babeczki na tłusty czwartek i tłusty czwartek na kolorowo
Smacznego!
Vertigo
Źródła: butterwithasideofbread.com, greedygourmet.com, scandifoodie.blogspot.com, number-2-pencil.com, kaveyeats.com, placeofmytaste.com, incomparablebuttons.blogspot.com